Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE

Postavljanje keramičkih pločica - postupak

Autor 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Priprema zidova

Pre nego što se počne sa lepljenjem pločica potrebno je pripremiti površinu na koju se pločice lepe. Ako je u pitanju nov zid, na koji se prethodno nista nije radilo, izgletovan, nije potrebna nikakva posebna priprema, već se odmah pristupa lepljenju. Ako je pak u pitanju stariji zid koji je prethodno krečen, ili na njemu nikada do sad nisu bile pločice, potrebno je špaklom skinuti sve stare naslage kreča, poludisperzije ili bilo koje druge boje, popraviti pukotine,zagipsirati veća oštećenja. Ako su su zidovi jako prljavi, masni, imaju jake fleke, potrebno ih je detaljno oprati a podlogu impregnirati specijalnom impregnacijskom emulzijom, koja će obezbediti bolje vezivanje lepka. Ako se radi lepljenje na stare keramičke pločice, potrebno je njihovu površinu izravnati i učiniti je grubom kako bi lepak što bolje stajao. Svi ovi premaza i sredstva koja smo upotrebili za pripremu podloge, potrebno je dobro da se osuše.

Odabir i priprema lepka

Lepak biramo u odnosu na vrstu pločica i vrstu površine na koju se one lepe. Osnovne vrste lepka su: Lepak za unutrašnje postavljanje pločica, lepak za spoljašnje postavljanje pločica, lepak koji se koristi za neupijajuće površine i posebne vrste lepkova, tj lepkovi za silikonsku gumu, drvo, i ostale materijale. Posto je većina lepkova u praškastom stanju, muti se mikserom do određene gustine i onda se nanosi na pločicu, nikako na podlogu, i to zubastom špaklom. Sa lepljenjem se ne mora žuriti, jer lepkovi za pločice ostaju i po nekoliko sati sveži tako da omogućuju lako lepljenje pločica.

Postupak lepljenja

Kada smo pripremili lepak, pristupamo postavljanju pločica. Kod keramičarskih radova najbitniji je prvi red. U zavisnosti od toga kakve ste pločice odabrali, koje su njihove dimenzije,da li imaju bordure, da li ih je potrebno uklapati po šarama, da li imate listele kao ukrasni detalj, da li imate fuge ili ne, moraćete, uzimajući sve ovo u obzir, najpre isplanirati prostor na koji lepite. Najsigurnije i najbolje je premeriti površinu na koju se lepi, podeliti je sa dimenzijom pločica koje ste odabrali, uzimajući u obzir fuge, ukoliko ih želite, i iscrtati makar prvi red koji bi trebao biti isplaniran pod libelom. Ovde se strogo mora voditi računa jer će u suprotnom pločice biti krivo postavljene. U koliko ste odabrali keramičke pločice, koje uglavnom nisu uvek ravne, moraćete fugovati, a u tome će vam pomoći krstići ili plusići, koji se takođe kupuju. Oni vam pomažu da vam širina fugi bude svuda ista, a da ne morate stalno da merite rastojanje. Fuge mogu biti širine od 1-5mm. Ako ste odabrali laserski sečene pločice koje se ne fuguju, već se lepe odnosno uklapaju jedna pored druge, što daje utisak monolita, odnosno glatke cele površine, razmak između pločica se ne ostavlja, već se pločice lepe neposredno jedna uz drugu, što neće predstavljati nikakav problem, jer je njihova finalna obrada izuzetno kvalitetna, nemaju zaobljene vrhove, i stranice su besprekorno ravne, jer su obrađene laserom. Kada se pravilno postavi prvi, tj donji red, trebalo bi da postavljanje narednih redova pločica protekne bez problema. Verovatno ćete na kraju, odnosno na ivicama zidova morati da sečete pločice. To se uglavnom radi mašinom za sečenje keramike, ili specijalnim nožem sa dijamantskim završetkom. To se radi tako što se pločica obeleži i zaseče, iscrta se linija lenjirom u odgovarajućoj širini i preseče se. Ukoliko se radi nožem, zagrebe se gornja površina i gumenim čekićem se odlomi. Takođe će vam se pojavljivati razni otvori za električne instalacije, cevi koje idu kroz prostorije ili kupatilo (za grejanje, vodu ili kanalizaciju), za sve to treba ukrojiti pločice. To se takođe radi instrumentima ili alatom koje poseduju keramičari.

Fugovanje

     Ukoliko ste odabrali pločice koje se fuguju, 24. časa po lepljenju pločica , možete pristupiti fugovanju. Postoje razne vrste i boje fug mase. Najpre treba izvaditi krstiće, koje ste stavljali dok ste lepili pločice. Mase za fugovanje su kao i lepkovi praškastog sastava, pa ih po uputstvu na ambalaži treba rastvoriti. Specijalnim alatom za fugovanje ili mistrijom naneti masu između pločica i ostaviti da odstoji desetak minuta. Posle toga obristi ostatke fug mase da se ne bi zalepile za površinu pločice. Fug masi je dovoljno dva sata da se potpuno osuši, onda možete nekim blagim sredstvom oprati površine od ostataka i prljavštine. Time je postavljanje pločica završeno.

Pročitano 910 puta
Više iz ove kategorije « Postavljanje pločica
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar