Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE

Postavljanje pločica

Autor 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Postavljanje pločica, odnosno keramičarski radovi, su veoma važna etapa u izvođenju unutrašnjih radova u građevinarstvu. Keramičarski radovi su veoma važni za konačni izgled i opšti utisak jednog modernog prostora.

Prvi korak je svakako odabir keramike, odnosno pločica, od koga će zavisiti i postupak postavljanja odnosno lepljenja. Današnji proizvođači pločica veoma prate trendove u dizajnu i inovacije u pogledu materijala od koga se pločice prave , postupke u proizvodnji koji doprinose kvalitetu proizvedene pločice, modnim zahtevima trzista itd. Tako se mogu naći pločice raznih dimenzija, od mozaika, najsitnijih dimenzija, pa sve do pločica izuzetno velikih dimenzija, kao što su 60 x 60cm ili 200 x 200cm, pa čak i vece. Takođe , što se materijala od kog su pločice proizvedene tiče, možemo se sresti sa klasičnim keramičkim pločicama, koje se još uvek najčešće upotrebljavaju, pa do visokokvalitetnih kamenih odnosno granitnih i mermernih pločica izuzetnog dizajna i kvaliteta. Pri odabiru pločica, mora se obratiti pažnja na mesto na kome se pločice postavljaju, odnosno, da li su pločice unutrašnje ili spoljašnje, podne ili zidne, da li je u pitanju poslovni ili stambeni prostor itd. Na to se mora obratiti pažnja, zato što se proizvode pločice raznih tehnickih karakteristika, koje zavise bas od mesta ugradnje, pa tako imamo spoljašnje, koje su otporne na vremenske uslove, kišu , sneg , mraz, toplotu, ne klizaju se i slicno, unutrašnje pločice , koje mogu biti zidne i podne, glatke, sa visokim sjajem , polirane, ili grube sa antikliznim slojem, takođe pločice unutrašnje koje su otporne na vlagu, ili manje otporne na vlagu, pločice koje se fuguju ili laserski sečene na koje se ne radi fugovanje i tako dalje. Na sve to i na još mnogo stvari, treba obratiti pažnju prilikom odabira pločica. U glavnom, kao i za svaku kupovinu, pa tako i kod kupovine pločica , važi pravilo, da , što su pločice kvalitetnije i cena je veća.

Što se postavljanja pločica tiče, najpre treba znati da, pločica koja može na pod, može i na zid, ali obratno ne. Znači da ako na pločici piše da je zidna, ne sme se stavljati na pod, jer neće izdržati pritisak dok se po njima hoda, a obrnuto može.

Posle odabira pločica najvažnije je pravilno izabrati lepak za pločice kojeg takođe ima u zavisnosti od tipa pločica u mnogo varijanti, čije karakteristike prate određenu vrstu pločica. Pa tako imamo lepkove koji se nanose na malterisane zidove, lepkove za gletovane zidove, za spoljašnje i unutrašnje lepljenje pločica, lepkove za lepljenje pločica na pločicu, za pločice na drvo, plastiku itd. Postoje razni silikonski lepkovi za specijalne namene i uglavnom svi lepkovi u današnje vreme mogu služiti za poravnavanje nepravilnih zidova i njihovo ravnanje. Oni se korite u slučaju da nije urađen ravnajuci sloj na podlozi, pre lepljenja pločica.

Postupak lepljenja keramičkih pločica

Pročitano 530 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar