Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE

Krečenje i gletovanje

Autor 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Molerski radovi podrazumevaju gletovanje , krečenje i ukrašavanje zidova različitim tehnikama. Kombinacijom različitih metoda u ovoj oblasti, mogu se postići različiti efekti i kvaliteti usluga.

Pre početka bilo kojih radova, potrebno je dobro očistiti i oprati zidove. U koliko postoji bilo kakva prljavština, masnoća, ostaci od prethodnog krečenja, koji su počeli da se ljušte i slično, potrebno ih je odstraniti špaklom i oprati upotrebom specijalnih sredstava za tu namenu, kao što je kalijumov sapun rastvoren u toploj vodi. Sačekajte da se osuši i onda se može pristupiti sledećim fazama.

Osnovna operacija koja se izvodi pre krečenja je gletovanje zidova. Gletovanje je tehnika kojom se zidovi poravnavaju i sa njih se uklanjaju sve postojeće neravnine, dok se ne postigne skoro staklasti izgled i glatkoća. Za ovu operaciju se koriste specijalne glet mase, koje se nanose uglavnom u “dve ruke”, odnosno u dva sloja, mada je nekada potrebno uraditi i treći sloj, što zavisi od vrste neravnina i oštećenja zida. Gletovanjem se u stvari popravlja krivo i loše urađeno malterisanje zidova. Treći sloj gletovanja se radi u slučaju da se krečenje izvodi akrilnim bojama i za taj premaz se koristi specijalna masa koja se zove fini kit koji se nanosi u veoma tankom sloju, tako da pokriva mikroneravnine na zidovima.

Posle ove faze pristupa se šmirglanju zidova i plafona. Između svake ove operacije gletovanja, odnosno između svake ruke potreban je period sušenja, odnosno svaki premaz glet masom treba dobro da se osuši, pre nego što se nanese sledeći sloj. Kada je sve dobro suvo pristupa se šmirglanju.

Šmirglanje se može raditi na dva načina: Ručno i mašinsko šmirglanje. Mašinsko šmirglanje je brže ali se ne može koristiti kod svih vrsta glet masa, pa je zato potrebno voditi računa prilikom odabira glet mase. Češće se koristi ručno šmirglanje a u oba slučaja je takođe potrebeno voditi računa o vrsti šmirgle koja se koristi za ovu fazu. I kod ručnog i kod mašinskog šmirglanja mogu se koristiti krupnije i sitnije šmirgle a to uglavnom zavisi od vrste boje odnosno premaza koje ćemo koristiti za bojenje zidova. Ako se zidovi boje akrilnim i disperzionim bojama potrebno je koristiti sitniju, odnosno finiju šmirglu a ako se koriste poludisperzije potrebno je upotrebiti krupniju šmirglu. Šmirglanje je potrebno raditi pod reflektorima jer to pomaže da se lakše uoče i najsitnije neravnine.

Nakon ove faze pristupa se krečenju. Boje za krečenje se razlikuju prema kvalitetu, pa tako i prema ceni. Najčešće se koristi poludisperzija koja je i najjeftinija. Njihova glavna odlika je to što su otporne na suvo brisanje i što prave deblji sloj prilikom krečenja. Deblji slojevi, prave reljef na površini koji se naziva “tuf”. On se povećava prilikom svakog krečenja, pa je zato potrebno pre svakog sledećeg izgletovati zid. Bitna stvar koju treba da znate prilikom korisćenja poludisperzije, je ta, da ona nije vodootprona, pa zato i posle krečenja može doći do stvaranja buđi. Ne preporučuje se da se koristi u prostorijama sa velikim isparenjima i velikom vlagom.

Disperzione boje se razlikuju po tome što su otporne na mokro brisanje i boljeg su kvaliteta. Jedan litar ove boje može prekriti veliku površinu, tvrđa je i manje je podložna kasnijem opadanju. One bolje podnose vlažne uslove, pa se zato na njima manje stvara buđ.

Akrilne boje spadaju u vrstu najkvalitetnijih boja. Otporne su na slabije deterdžente pa je zid moguće prebrisati više puta a da se boja ne poremeti. Mogu se nanositi na zid valjcima i kompresorima, što nije odlika prethodnih. Takođe veoma dobro prijanjaju uz zid, tako da se ne mogu lako skinuti.

 

 

Pročitano 570 puta
Više iz ove kategorije « Dekoracija zidova
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar