Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE

Bambusov parket

Autor 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bambusov parket spada u egzotične vrste parketa odnosno podnih obloga. Veoma je atraktivan i dosta tražen, naročito kod opremanja luksuznih enterijera. Posto bambus spada u podne obloge od punog drveta on ima mnogo vrlina ali ima i određene nedostatke. Bambus je jedna od najtvrđih vrsta drveta, po tvrdoći je najsličniji crvenom hrastu, i može se naći u preko 30 boja i nijansi, pa se zato lako uklapa u enterijere. Izuzetno je otporan na vlagu, pa se može postavljati i u kuhinji, ali je neotporan na mehanička oštećenja (grebanje peskom, kamenčićima, pomeranjem stvari, štiklama, i td.). Proizvodi se kao gotov parket, potpuno obrađen i izlakiran čime se postiže znatna ušteda u dodatnoj obradi.

Negativne osobine ovog parketa su te što se prilikom izrade kombinuje sa različitim vrstama sintetičkih lepkova koji sadrže formaldehid čija su isparenja štetna za okolinu, pa tako i za enterijer u koji se unosi. Takođe prirodna boja bambusa je žućkasta, pa da bi se dobile druge nijanse prilikom obrade bambus se dodatno tretira i to smanjuje njegovu trvdoću. Tako on postaje neotporan na mehanička oštećenja. Iako je otporniji na vlagu od ostalih vrsta parketa, to je ipak organski materijal, pa prekomerna vlaga u smislu poplave i prekomernog kvašenja može dovesti do toga da se bambusov parket iskrivi. Kada se instalira u prekomerno vlažnom okruženju, daske se mogu skupiti, a to se isto dešava prilikom instalacija u prekomerno suvom okruženju, što dovodi do stvaranja pukotina u daskama parketa. Zbog upotrebe raznih lepkova koji su toksični, a koriste se prilikom njegove izrade, bambusov parket je i dalje nejasan po pitanju ekološkog kvaliteta.

Srećom razvojem tehnologije ovi nedostaci koji se javljaju prilikom proizvodnje bambusovog parketa izbegnuti su tako što se umesto toksičnih lepkova koriste ekološki lepkovi bez formaldehida koji obezbeđuju zdravu sredinu u kojoj je parket postavljen. Dakle nema štetnih isparenja. Takođe primenom specijalnih boja kod završne obrade ovaj parket ne gubi na svojoj tvrdoći i otpornosti.

Ova vrsta parketa potiče iz Indije a u Kini se koristi hiljadama godinama unazad, tako da se sa tih prostora preneo na Evropu i na ostale delove sveta, doduše nesto kasnije, ali se svojim kvalitetom vrlo brzo dokazao i zauzeo mesto na vrhu lestvice podnih obloga.

Ipak, najpresudnije prilikom izbora bambusovog parketa je njegova atraktivnost, dizajn, specifičan i egzotičan izgled koji odiše luksuzom i otmenošću. Takođe treba naglasiti da bez obzira na sve te kvalitete njegova cena nije tako visoka kao cena ostalih egzotičnih vrsta parketa, tako da je i to jedna od osobina koja utiče na odluku kupca.

Što se ugradnje tiče veoma je jednostavan za postavljanje kao i za održavanje. Mogu ga postavljati i amateri kao i stručna lica. Ova vrsta parketa ne zahteva nikakve specijalne načine održavanja a ukoliko se posle verovatno dugog niza godina, koliko će vam trajati, na kraju i ošteti, veoma se lako restaurira.

 

Pročitano 645 puta
Više iz ove kategorije « Postavljanje laminata
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar