Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE Vaša Firma OVDE

Laminat

Autor 
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

       Laminatne podne obloge predstavljaju sintetičke odnosno vestačke podne obloge, koje u svom sastavu imaju gotovo do 90% drveta, odnosno nusprodukata prerade drveta, a ostatak čine različite vrste smola koje imaju ulogu lepka. Laminati su veoma prakticni za ugradnju, lepog su dizajna s obzirom da imitiraju gotovo sve vrste prirodnih materijala (drveta, kamena, grafike) kao i površinske efekte kao što su mat, brodski pod, reljefne obrade, anti – slip površina itd. Znatno su jefitinije od parketa. Otporne su na vlagu, udarce, deformacije itd. Za razliku od parketa, ne treba se lakirati, hoblovati, nema nikakvih dodatnih radnji sem ugrađivanja, što štedi na vremenu i ceni.

Sastav laminata

       Laminat se sastoji iz četiri sloja : Zaštitni sloj ili pokrivač, dekorativni, nosivi i balansni sloj.

Prvi ili zaštitni sloj rađen je na bazi smole i sastoji se od aminoplastičnih masa, premaza aluminijum oksida i termoformirane melaminske smole. Ovaj sloj omugućava da laminatni pod bude otporan na različite spoljašnje uticaje (grebanje, udarce, prljanje itd.).

Dekorativni sloj je ustvari papir na kome je ištampan određeni dezen. On daje konačni izgled laminatu. Na njemu mogu biti odštampani dezeni različitih vrsta drveta, kamena, mermera ili nekog drugog prirodnog materijala. Ovaj sloj najčešće utiče na izbor kupca.

Nosivi sloj je najbitniji sloj. Sastoji se od različitih vrsta ploča napravljenih od drvnih prerađevina koje se dobijaju razlaganjem drveta u komadiće ili vlakna, te se njihovo povezivanje dobija presovanjem i dodavanjem određenog lepka ili smole. Drvo koje se prerađuje su uglavnom šperploče, vlaknaste ploče srednje i visoke gustine, presovano drvo i OSB ploče. One daju određenu čvrstoću podu, i osiguravaju stabilnost i otpornost na vlagu.

Balansni sloj omogućava stabilnost poda i obezbeđuje laminat od prodora podne vlage i time sprečava deformaciju koja bi mogla nastati. Sastoji se od papira impregniranog smolom.

Klase laminata

Laminatne podove možemo svrstati u nekoliko klasa. Same klasa podova se određuju pri samoj proizvodnji, jer što je klasa viša to je kvalitet bolji. Svaka klasa ima svoju oznaku , pa tako imamo da je klasa 33 najkvalitetnija, u smislu da je najtvrđa, najotpornija na pritisak, mehanička oštećenja i obično se postavlja kod najfrekventnijih mesta kao što su butici, bolnice, kancelarije itd. Klase 32 i 31 se uglavnom koriste u manje frekventnim prostorijama kao što su kuće, stambeni objekti, kancelarije itd. Klase se naravno razlikuju po ceni koštanja.

Postavljanje Laminata

     Laminat je veoma jednostavan za ugradnju. Pre postavljanja laminata potrebno ga je ostaviti raspakovanog najmanje 48.sati u prostoriji gde će biti postavljen. Podloga mora biti ravna, čista i suva i vlažnost podloge na koju se postavlja mora biti manja od 2%. Daske laminata treba da se postavljaju po dužini u pravcu izvora svetlosti. Spajanje se vrši po “klik” sistemu. Naime uzme se dugačka strana daske, spoji se sa drugom i kada se čuje klik spajanje je završeno. Potrebno je znati da temperatura površine laminata ne sme biti viša od 28˚C. Takođe je moguća ugradnja preko podnog sistema za grejanje, ali samo ukoliko je grejni element ugrađen u beton ili neku drugu podlogu.

Održavanje laminata

Pored svih svojih gore navedenih kvaliteta što uključuje izuzetnu lepotu, dizajn, osobine da oplemenjuje prostor u kome se nalazi, laminat je veoma zahvalan za održavanje. Nisu potrebna skoro nikakva sredstva. Dovoljno ga je prebrisati suvom krpom, eventualno vlažnom ako na sebi ima veće fleke, ili ga povremeno preći nekim sredstvom za pranje podova. On ima po prirodi specifičan sjaj, tako da ga nije potrebno dodatno glačati. Posto je otporan na ogrebotine i ostala oštećenja, praktično ga nije potrebno posebno tretirati, dovoljno je preći usisivačem, pokupiti prašinu i to bi bilo sve što laminat zahteva kad je održavanje u pitanju.

 

Pročitano 631 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar